35 درصد از کل دانشجویان بینالملل برای اپلای کارشناسی آلمان اقدام میکنن، اما این حجم از تقاضا برای انتخاب کشور آلمان بهعنوان مقصد مهاجرت تحصیلی بدون شک بهدلیل وجود دانشگاههای عالی در کنار تحصیل تقریبا رایگانه. با تحصیل کارشناسی در آلمان میتونین از نظر علمی سطح دانشتون و چند درجه ارتقا بدین و در آینده برای تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری فرصتهای بهتری در اختیارتون قرار میگیره، بنابراین این فرصت بینظیر و نباید از دست بدین و اگر تصمیم دارین مهاجرت کنین، اقدام از مقطع کارشناسی گزینه بسیار مناسبی است.
برای اپلای در مقطع کارشناسی در آلمان لازمه که قدم به قدم طبق مراحل اپلای پیش برین، در غیر این صورت شاید خیلی سردرگم بشین و در نهایت با وجود صرف هزینه و زمان به ددلاین مناسب نرسین و حداقل یک ترم تحصیلی عقب بیفتین. از این رو اگر تمایل دارین برای مقطع کارشناسی به آلمان اپلای کنین تا انتهای مطلب همراه کاکتوس ویزا باشین.
پروسه اپلای کارشناسی آلمان
بهتره بدونین که در حالت کلی روند اپلای در مقطع کارشناسی و ارشد در کشور آلمان مشابه و ثبت درخواست برای اپلای در بیشتر دانشگاهها از طریق اونی اسیست انجام میشه و برای دانشگاههایی که با اونی اسیست همکاری ندارن باید به صورت مستقیم از طریق سایت اصلی هر دانشگاه اقدام کنین. در نهایت برای طی کلی روند اپلای در مقطع کارشناسی لازمه که گام به گام مراحل زیر و طی کنین.
انتخاب دانشگاه و دوره لیسانس در آلمان
بدون شک برای شروع اپلای کارشناسی آلمان باید ابتدا در خصوص دوره انتخابی مدنظر خودتون تصمیمگیری کنین و بعد از اون ببینین چه دانشگاههایی دوره مدنظر و ارائه میدن. خوشبختانه در کشور آلمان برای دانشجویان بینالملل طیف زیادی از دورهها وجود داره که میتونه هر سلیقهای و پوشش بده.
در حالت کلی برای انتخاب دانشگاه و دوره لیسانس باید به دو نکته توجه کنین، اول این که دانشگاه از نظر علمی در چه سطحی قرار داره و همچنین شهری که دانشگاه در اون قرار داره، آیا برای زندگی دانشجویی مناسبه. برای مثال شهر مونیخ برای زندگی جزو شهرهای گرون بهحساب میاد و اگر دورهای و برای مثال در دانشگاه LMU مونیخ ثبتنام میکنین باید به مبحث هزینهها نیز توجه کنین. نکته دوم، بررسی متحوای دوره است، این که در دوره مدنظر بیشتر به چه مواردی پرداخته میشه و آیا این سبک از محتوا با حرفه شما هماهنگی داره یا خیر.
بنابراین انتخاب دانشگاه و دوره هدف در واقع در کنار اولین مرحله اپلای تحصیلی، مهمترین مرحله نیز بهشمار میره و باید شما برای طی صحیح این مرحله دقت زیادی به خرج بدین. خوشبختانه وب سایتهای زیادی وجود دارن که میشه یجورایی اونارو به عنوان یک بانک اطلاعاتی در نظر گرفت، چرا که در این وب سایت میتونین ببینین چه دانشگاهی چه دورهای ارائه میده و لازم نیست دیگه سایت تمام دانشگاههای آلمان و بررسی کنین.
اما لازمه به این مورد توجه داشته باشین که با این تصور پیش نرین که در همه دانشگاهها همه رشتهها ارائه میشه و همچنین تحصیل به زبان انگلیسی فقط برای بعضی از رشتهها در مقطع کارشناسی امکانپذیره و اگر شما تمایل دارین که برای اپلای کارشناسی آلمان به زبان انگلیسی اقدام کنین لازمه که این فیلتر و مدنظر قرار بدین. یک نکته دیگه درسته که آلمان به تحصیل تقریبا رایگان معروفه، اما بعضی از دانشگاههای آلمان خصوصی هستن و مثل دیگر کشورهای اروپایی هزینه شهریه بالایی دارن.
حالا با این ذهنیت بهتره که برای انتخاب دانشگاه و دوره مدنظر در آلمان از وب سایتهای زیر کمک بگیرین و با جمعآوری اطلاعات در نهایت برای انتخاب دانشگاه و دوره هدف تصمیمگیری کنین. از جمله معتبرترین سایتها برای جستجو دانشگاه و دوره میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- سایت https://www.daad.de/de/: در این سایت میتونین از دو بخش all study programs و international programs برای جستجو دانشگاه و رشته کمک بگیرین، در حالت اول میتونین تمام رشتهها به زبان انگلیسی و آلمانی و مشاهده کنین، اما در حالت دوم فقط رشتهها به زبان انگلیسی نمایش داده میشن.
- https://www.hochschulkompass.de/: یکی دیگه از سایتهای معتبر برای جستجو دانشگاه و دوره مدنظره و حتی بیشتر اطلاعات سایت Daad به صورت مستقیم از این سایت برداشته میشه.
- Study-in-germany.de: برای افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی آلمان دارن، این سایت یک مرجع عالیه برای این هست که بتونین در کنار انتخاب دانشگاه و دوره، در خصوص زندگی دانشجویی در آلمان نیز اطلاعات بهدست بیارین.
بدون شک با یک سرچ در اینترنت، وب سایتهای بیشتری و میتونین مشاهده کنین، اما این سایتها خیلی کامل و جامعتر از بقیه هستن و بهتره اطلاعات این سایتارو ملاک قرار بدین. البته به این مورد دقت داشته باشین که هیچ کدوم از سایتهای مطرح شده، اطلاعات دقیقی ارائه نمیدن و حتی در شرایطی اطلاعات به روزی ندارن و شما تنها بهعنوان یک بانک اطلاعاتی باید از این سایتها کمک بگیرین و وب سایت اصلی دانشگاه و ملاک بررسی قرار بدن.
آمادهسازی مدرک زبان مورد نیاز
حالا بعد از انتخاب دانشگاه و دوره، باید ببنین برای دورهای که درخواست ثبت میکنین، چه مدرک زبانی لازمه. در وب سایت هر دانشگاه بخش خاصی وجود داره که در مورد شرایط درخواست اطلاعات کامل و در اختیار متقاضیان قرار میده.
بیشتر برنامههای دوره لیسانس در دانشگاههای آلمان به زبان آلمانی تدریس میشه بنابراین یکی از شرایط اپلای کارشناسی آلمان مدرک زبان آلمانی است که با این مدرک میتونین مهارتهای زبانی خودتون و اثبات کنین.
برای پذیرش مستقیم برای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان اغلب مدرک C1 زبان آلمانی لازمه، البته برای دورههایی که به زبان آلمانی ارائه میشن و باید در سایت هر دانشگاه بررسی کنین که چه مدرک زبانی از چه موسسهای برای اون دانشگاه مورد قبوله.
برای یادگیری زبان آلمانی به این مورد توجه داشته باشین که تنها با خوندن یک کتاب و ترجمه جملات اون نمیتونین به خوبی این زبان یاد بگیرین و باید در کنار توجه به تلفظ درست، بتونین گرامر صحیح و یاد بگیرین و در همون سطح خودتون صحبت کنین.
گرامر زبان آلمانی بسیار مهمه و باید اصولی و از همون ابتدا درست یاد بگیرین، در غیر این صورت در سطحهای بالاتر به مشکل برمیخورین. در کنار یادگیری صحیح گرامر، نباید از یادگیری لغات به همراه آرتیکل غافل بشین و با استفاده فعالانه از لغات میتونین بیشتر این لغات و در ذهنتون بسپرین.
حالا وقتی وارد سایت دانشگاه بشین معمولا نوشتن که مدرک زبان از چه موسساتی قابل قبوله که در ادامه خیلی کوتاه در خصوص مدارک زبان آلمانی از موسسههای مختلف صحبت میکنیم:
- گوته: مدرکی که از موسسه گوته دریافت میکنین، تاریخ انقضا نداره، اما بیشتر دانشگاهها مدارک بیشتر از 2 سال قبل و قبول نمیکنن.
- تلک: دقت داشته باشین که تنها بعضی از دانشگاهها مدرک زبان از موسسه تلک قبول دارن. یکی از آزمونهای این موسسه تحت عنوان C1 Hochschule برای ورود به دانشگاه مناسبه.
- اواسدی: این آزمون از موسسه اتریشی است، اما با دیگر آزمونها برای دانشگاههای آلمان اعتبار یکسانی داره. بیشتر دانشگاهها در کشورهای آلمان، اتریش و سوییس این مدرک و قبول دارن.
- TestDaF: این یک آزمون کلی برای زبانآموزان در سطح B2 تا C1 و برای متقاضیان تحصیل در دانشگاههای آلمان است. نمرهدهی این آزمون بر اساس سه نمره 3، 4 و 5 انجام میشه که نمره 3 پایینترین و 5 بالاترین نمره این آزمونه و بیشتر دانشگاهها از متقاضیان تست داف 4 میخان. این آزمون همیشه در یک زمان مشخص در همه کشورها 6 بار در سال برگزار میشه، بنابراین برای همه زبانآموزان سوالات یکسانی وجود داره.
- DSH: این آزمون نیز مانند تست داف برای ورود به محیطهای آکادمیک مورد نیازه، اما تنها یک تفاوت با تست داف داره که تنها در دانشگاههای برلین، بن، آخن و مونیخ برگزار میشه و هر دانشگاهی نیز شرایط خاص خودش و داره.
در حالت کلی به شما پیشنهاد میکنیم که حتی با وجود ارائه دوره به زبان انگلیسی باز هم زبان آلمانی و یاد بگیرین، چون به هر حال قراره شما در این کشور زندگی کنین و با مردم اون کشور ارتباط برقرار کنین، در نتیجه به تسلط به زبان آلمانی نیاز دارین.
آمادهسازی مدارک تحصیلی
در کنار آمادگی برای شرکت در آزمون زبان انگلیسی یا آلمانی، لازمه که به آمادهسازی مدارک تحصیلی نیز بپردازین و یکی از بیشترین اشتباهاتی که متقاضیان اپلای کارشناسی آلمان انجام میدن در خصوص آمادهسازی مدارک تحصیلی مورد نیازه، چرا که به خوبی سایت اصلی دانشگاه و بررسی نمیکنن و تنها با تکیه بر اطلاعات نامعتبر به جمعآوری مدارک میپردازین.
برای جلوگیری از هر اشتباهی باید به طور دقیق مدارک و طبق خواسته دانشگاه مدنظر جمعآوری کنین و در صورت وجود هر نوع ابهامی به دانشگاه ایمیل بزنین و سوال خودتون و بپرسین. حالا شرایط بسته به دانشگاهی که انتخاب میکنین متفاوته، اما مدارک زیر برای اپلای کارشناسی آلمان در بیشتر دانشگاهها مشترکه:
- مدرک تحصیلی دیپلم به همراه ریزنمرات
- مدرک تحصیلی پیش دانشگاهی به همراه ریزنمرات (در صورت داشتن)
- انگیزهنامه
- رزومه
- مدرک زبان
ترجمه مدارک تحصیلی و تایید آنها
یکی دیگر از مراحل اپلای کارشناسی آلمان به ترجمه رسمی و تایید مدارک توسط سفارت برمیگرده. حالا دقت داشته باشین که قبل از ترجمه مدارک تحصیلی باید ابتدا توسط اداره صادرکننده تایید بشن و برای اپلای در مقطع کارشناسی تنها به تاییدیه تحصیلی مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی نیاز دارین که برای تاییدیه تحصیلی باید از طریق آدرس emt.medu.ir به همراه کد دفتر ترجمه رسمی اقدام کنین.
تاییدیه مدارک توسط سفارت
بعد از مرحله ترجمه مدارک تحصیلی، لازمه که مدارک به تایید سفارت برسه. برای تصدیق مدارک، مهر تایید روی ترجمه مدارک توسط سفارت زده میشه و این نشون میده که ارزش ترجمهها با اصل مدارک برابری میکنه. همچنین لازمه که کپی ترجمهها نیز به تایید سفارت برسه که در این حالت سفارت تایید میکنه که کپیها برابر اصل هستن. مدارک زیر به تایید و تصدیق سفارت نیاز دارن:
- تاییدیه مدارک تحصیلی: دیپلم و پیش دانشگاهی به همراه ریزنمرات، گواهی رتبه قبولی کنکور
- تصدیقیه شناسنامه و سند ازدواج
- همچنینن مدارک زبانی به غیر از IELTS، TOFEL، FCE، CAE، CPE، TestDaf، DSH، مدارک موسسات گوته و DSD برای اونی اسیست به تاییدیه سفارت نیاز دارن.
حالا برای تایید این مدارک باید از طریق ویزامتریک وقت بگیرین و لازمه که مراحل زیر و طی کنین:
- واریز مبلغ رزرو و منتظر ماندن برای 24 ساعت
- ثبت درخواست قراره ملاقات در سایت ویزا متریک
- وارد کردن مشخصات پرداخت، اطلاعات شخصی و انتخاب تاریخ
- حضور در روز تعیین شده به همراه مدارک
ویزامتریک در واقع یک شرکت کارگزاره که نقش واسط بین متقاضیان دریافت ویزا و هیئتهای دیپلماتیک خارج از کشور و برعهده داره که متقاضیان مهاجرت تحصیلی باید برای مصاحبه پروندههای دانشجویی و همچنین تایید و تصدیق مدارک به این مرکز مراجعه کنن.
آمادهسازی مبلغ تمکن مالی
بعد از آمادهسازی مدارک تحصیلی باید به فکر تهیه مبلغ تمکن مالی باشین، چرا که دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا برای کسب فرصت تحصیلی آلمان باید گواهی تمکن مالی ارائه بدن. مبلغ تمکن مالی 10332 یورو برآورد شده که باید در یک حساب بانکی به نام فرد متقاضی باشه.
البته این هزینه برای خود متقاضی است، چرا که کشور آلمان برآورد کرده به طور میانگین هر فردی باید ماهانه مبلغ 853 یورو برای زندگی در آلمان داشته باشته و از اون جایی که برای تحصیل در آلمان اقدام میکنین و درآمدی ندارین باید تمکن مالی ارائه بدین.
حالا تمکن مالی و میشه با سه روش اثبات کرد که در ادامه به بیان این سه روش میپردازیم:
- گواهی تمکن مالی: این گواهی از طرف بانک صادر میشه و لازمه که معادل ریالی 10332 یورو در حساب به مدت 24 ساعت باشه تا این گواهی صادر بشه. همچنین هنگام ورود به آلمان لازمه که این مبلغ به صورت نقد همراهتون باشه.
- ضمانتنامه مالی: این نامه در واقع اثبات میکنه که شما فردی و در آلمان دارین که از لحاظ مالی شما رو تامین میکنه.
- نامه دریافت بورسیه تحصیلی: با دریافت بورسیه تحصیلی نیازی به ارائه تمکن مالی نیست. اما دقت داشته باشین که دانشگاههای آلمان بهدلیل وجود هزینه شهریه بسیار پایین معمولا برای دانشجویان مقطع کارشناسی بورسیه درنظر نمیگیرن.
اپلای و ارسال مدارک در بازه زمانی ددلاین
حالا بعد از آمادهسازی مدارک تحصیلی و بررسی کامل، باید برای دوره تحصیلی مدنظر خودتون درخواست ارسال کنین. برای اپلای کارشناسی آلمان بیشتر دانشگاهها در آلمان باید از طریق اونی اسیست اقدام میکنن، اما یک تعدادی وجود داره که باید به صورت مستقیم درخواست ارسال کنین.
در واقع کار با اونی اسیست به این صورت که شما از طریق این مرکز برای دانشگاههای مدنظر درخواست ارسال میکنین و اونی اسیست بعد از بررسی مدارک نتیجه بررسی و به دانشگاه ارسال میکنه و در نهایت دانشگاه تصمیم میگیره به شما پذیرش بده یا نه.
دیگه بعد از ثبت درخواست باید منتظر باشین تا ببینین دانشگاه به شما پذیرش میده یا نه و در این حالت جز صبوری گزینه دیگهای ندارین. همونطور که گفتیم متقاضیان مهاجرت تحصیلی آلمان بسیار بالا است و طبیعتا بررسی مدارک این حجم از متقاضی به زمان زیادی احتیاج داره.
بعد از دریافت پذیرش باید برای ویزای تحصیلی آلمان درخواست ارسال کنین تا با دریافت ویزای تحصیلی بتونین به کشور آلمان مهاجرت کنین و تحصیل و در این کشور شروع کنین.
بررسی هزینههای اپلای تحصیلی در مقطع کارشناسی
بدون شک در پروسه اپلای کارشناسی آلمان مبحث هزینهها برای دانشجویان بینالملل خیلی مهمه، یعنی یک فرد متقاضی میخاد بدونه در کنار آمادهسازی مبلغ تمکن مالی لازمه که برآورد چه هزینههای دیگهای و در این مسیر انجام بده. بنابراین ما نیز تصمیم گرفتیم در بخشی از مطلب اپلای در مقطع کارشناسی به آلمان در این مورد توضیحات کاملی ارائه بدیم. البته شرایطها متفاوته و هر کسی باید طبق شرایطی که داره هزینههای اپلای تحصیلی و در نظر بگیره.
برای تعیین هزینههای اپلای باید ابتدا هزینه شرکت در آزمون زبان و در نظر بگیرین که برای مثال شرکت در آزمون زبان آلمانی c1 گوته باید مبلغ حداقلی 8 میلیون و در نظر بگیرین. از طرفی برای تایید و تصدیق مدارک باید هزینه پرداخت کنین، تایید مدارک تحصیلی توسط سفارت تا 5 سری رایگانه. ترجمه مدارک حداقل 3 میلیون تومان به بالا برآورد میشه و همچنین ثبت درخواست از طریق اونی اسیست 75 یورو محاسبه میشه.
در حقیقت هزینه بررسی مدارک توسط اونی اسیست به ازای هر درخواست 75 یورو برآورد میشه، اما اگر چند درخواست و با یکدیگر ثبت کنین، هزینه اپلیکیشن دوم به بعد 30 یورو و حتی کمتر محاسبه میشه.
سخن نهایی
اگر برای اپلای کارشناسی آلمان طبق مراحل بالا عمل کنین، میتونین در بازه زمانی قبل از ددلاین اقدام کنین و در زمان درست ویزا دریافت کنین، چون یکی از چالشیترین موضوعهای اپلای به موضوع زمانبندی برمیگرده و اگر با برنامه درست پیش برین هیچ مشکلی پیش نمیاد.
بهطور کلی این موضوع و مدنظر داشته باشین که تقویم دانشگاهی آلمان شامل دو ترم زمستان و تابستان هست و بازه زمانی اپلای برای ترم تابستان (Sommer Semester) از اکتبر تا ژانویه و بازه زمانی اپلای برای ترم زمستان (Winter Semester) از ژانویه تا جولای است، البته این بازه زمانی کلی است و شما باید ددلاین دانشگاههای هدف از سایت اصلی خود دانشگاه بررسی کنین.
ما در این مطلب تصمیم گرفتیم که به بیان اطلاعات کاملی در خصوص پروسه مهاجرت تحصیلی به آلمان در مقطع کارشناسی بپردازیم، اما با این وجود امکان داره در این خصوص سوال داشته باشین که میتونین فرم دریافت مشاوره ویزا کاکتوس و تکمیل کنین تا در اسرع وقت به سوالتون پاسخ داده بشه.