تحصیل در کالج‌ های آلمان سال 2022

تحصیل در کالج‌ های آلمان سال 2022

موضوعات مهم این مقاله

کشور آلمان یکی از مقصدهای تحصیلی محبوب بین دانشجویان بین‌الملل است، به‌طوری که بیشتر متقاضیان مهاجرت تحصیلی بعد از اتمام دوره دبیرستان به‌دنبال کسب فرصت تحصیل در کالج‌ های آلمان هستند تا بتونن هر چه سریع‌تر تحصیل و در این کشور شروع کنن.

البته تحصیل در کالج‌ها و دانشگاه‌های آلمان مزیت‌های زیادی و با خودش به همراه میاره، برای مثال کشور آلمان به تحصیل تقریبا رایگان معروفه و همین مورد توجه بیشتر دانشجویان خارجی و به خودش جذب میکنه.

اما اگر شما از آن دسته افرادی هستین که در ایران فقط مدرک دپیلم و پیش دانشگاهی نظام قدیم یا دیپلم نظام جدید دارین، باید برای شروع تحصیل در دانشگاه‌های آلمان، ابتدا حداقل یک ترم و در کالج‌های آلمان بگذرونین، بنابراین ما در این مطلب تصمیم گرفتیم در خصوص تحصیل در کالج‌ های آلمان، مدارک مورد نیاز برای اپلای، نحوه اپلای از طریق اونی اسیست و دیگر موارد، اطلاعات بسیار مفیدی در اختیارتون قرار بدیم، بنابراین تا انتها همراه کاکتوس ویزا باشین.

تحصیل در کالج های آلمان

کالج‌های آلمان

اول از همه اجازه بدین، کمی بیشتر در مورد کالج‌های آلمان توضیح بدیم، برای خیلی از متقاضیان این سوال پیش میاد که اصلا کالج چیه و چرا باید قبل از ورود به دانشگاه‌های آلمان ابتدا در کالج تحصیل کنیم؟

در کالج این فرصت در اختیارتون قرار می‌گیره که برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان آماده بشین و برای ورود به کالج تنها به مدرک تحصیلی دیپلم و پیش دانشگاهی نیاز دارین، البته مدارک بیشتری نیز لازمه که در ادامه به اون‌ها می‌پردازیم.

همون‌طور که می‌دونین دوره تحصیل در مدارس ایران 12 ساله است، اما در آلمان این دوره 13 ساله است، حالا برای جبران این یک سال متقاضیانی که از کشور ایران اقدام می‌کنن باید ابتدا برای تحصیل در کالج‌ های آلمان درخواست ارسال کنن. بنابراین مدرک دیپلم نظام جدید یا دیپلم و پیش‌دانشگاهی نظام قدیم برای ورود به دانشگاه‌های آلمان معتبر و کافی نیست.

کالج‌های هر ایالت با ایالت دیگه تفاوت داره، ولی در نهایت هدف همگی یکسانه. برای مثال دروسی که برای امتحان ورودی کالج مورد نیازه و حتی ددلاین‌ها متفاوته، اما با مدرک همه کالج‌ها می‌تونین برای دانشگاه‌های آلمان درخواست ارسال کنین.

در حالت کلی طول دوره کالج در آلمان یک ساله (دو ترم) است، اما این دوره در بعضی از کالج‌ها مثل کالج ماینز یک ترم طول میکشه. البته حجم درس‌ها زیاده و این که بخواین در یک ترم به نمره عالی دست پیدا کنین، شاید یکم مشکل باشه، برای همین دوره یک ساله بهترین حالته.

در انتهای دوره کالج یک امتحان نهایی یا FSP برگزار میشه که نمره این امتحان با امتحانات ترم دوم در مجموع نمره نهایی کالج و تشکیل میده، حالا با این نمره نهایی و معدل کل دیپلم به سیستم آلمان می‌تونین برای دانشگاه‌ها درخواست ارسال کنین. بنابراین افرادی که از بابت پایین بودن معدل کل دیپلم نگران هستن، می‌تونین با نمره 1 کالج، تست آس بالا و مدرک زبان DSH3 یا TestDaf5 کاستی معدل و جبران کنن. در حالت کلی به این موضوع دقت داشته باشین که معدل کل دیپلم باید بالای 15 باشه.

کالج های آلمان

مزیت گذراندن دوره کالج در آلمان

اما امکان پذیرش مستقیم به دانشگاه بدون گذراندن دوره کالج وجود داره، در شرایطی که یک تعداد واحد درسی و در دانشگاه پاس کرده باشین. حالا در این موقعیت شاید از دید شما بهتر باشه که به جای آمادگی برای کالج، وارد دانشگاه‌های ایران بشین، اما اگر قراره برای تحصیل کارشناسی در آلمان اقدام کنین، این کار توصیه نمیشه.

در واقع شما با تحصیل در کالج‌ های آلمان نه تنها وقتتونو هدر نمیدین، بلکه می‌تونین به مزیت‌های عالی دست پیدا کنین که در ادامه به چند مورد از مزیت‌های تحصیل در دوره کالج در آلمان اشاره می‌کنیم:

  • افرادی که قبل از ورود به دانشگاه، دوره کالج و می‌گذرونن در مقایسه با افرادی که با پذیرش مستقیم وارد دانشگاه میشن، خیلی سریع‌تر و با نمره‌های بالاتر می‌تونن فارغ‌التحصیل بشن.
  • در واقع ورود به کالج‌های آلمان شانس متقاضیان و برای تحصیل موفق‌‌تر در آلمان به‌طور فوق‌العاده‌ای افزایش میده.
  • در کالج می‌تونین از طریق تعامل با دیگر افراد، مهارت‌های اجتماعی و در کشور جدید و کسب کنین و با فرهنگ مردم آلمان بیشتر آشنا بشین.
  • با تحصیل در کالج‌ های آلمان می‌تونین در عین حال که تحصیل می‌کنین، روی کسب مهارت‌های دیگه مثل کار تیمی، سازماندهی کار و مدیریت زمان کار کنین.
  • دوره کالج میتونه سطح زبان عمومی و تخصصی شما و تا سطح C1 ارتقا بده و طبیعتا با مهارت زبان بالاتر می‌تونین بهتر در دانشگاه ظاهر بشین.

انواع کالج‌ها در آلمان

در حالت کلی در آلمان دو دسته کالج داریم که این دو از نظر مدرکی که در انتها به دانشجو میدن با هم تفاوت دارن. Studienkollegs an Universitaten یا دانشگاه معمولی و Studienkollegs an Fachhochschulen یا دانشگاه علمی کاربردی از جمله کالج‌های آلمان به‌شمار میرن.

حالا با مدرک کالج دانشگاه معمولی میشه برای هر نوع دانشگاهی درخواست ارسال کرد، اما با مدرک کالج علمی کاربردی فقط می‌تونین در دانشگاه‌های علمی کاربردی به تحصیل مشغول بشین. حالا در کنار این موارد در کل چند نوع کالج دانشگاهی وجود داره که بنا به رشته‌هایی که قراره در آینده در دانشگاه برای تحصیل انتخاب کنین باید برای کالج مناسب درخواست ارسال کنین.

  • کالج T (ریاضی): افرادی که قصد دارن در آینده در یکی از رشته‌های گروه مهندسی، ریاضی و علوم طبیعی به جز زیست تحصیل کنن باید برای این کالج درخواست ارسال کنن. در این کالج درس‌های ریاضی و انفورماتیک، زبان آلمانی و فیزیک و شیمی جزو دروس اجباری و درس‌های هندسه و رسم تنها در بعضی از کالج‌ها تدریس میشه. در نهایت در آزمون پایان ترم از دروس زبان آلمانی، ریاضی، شیمی یا فیزیک (به انتخاب خود فرد) امتحان گرفته میشه.
  • کالج W (اقتصاد و جامعه‌شناسی): دروس آلمانی، ریاضی و اینفورماتیک، اقتصاد، مدیریت اقتصاد، تاریخ، جغرافیا، اجتماعی جزو درس‌های اجباری و دروس انگلیسی، آمار و اینفورماتیک جزو دروس اضافی هستند. زبان آلمانی، ریاضی، اقتصاد و مدیریت اقتصاد دروس امتحان پایان ترم و تشکیل میدن.
  • کالج S/G (زبان/انسانی): برای تحصیل در رشته‌های زبان، انسانی، هنری و جامعه‌شناسی باید در کالج زبان/انسانی شرکت کنین. زبان و تاریخ درس‌های اجباری در هر دو کالج است.
  • کالج M (تجربی): علاقمندان به تحصیل در رشته‌های پزشکی و زیستی باید برای این کالج درخواست ارسال کنن. درس‌های زبان آلمانی، ریاضی، زیست، فیزیک و شیمی جزو دروس اجباری و دروس انگلیسی و اینفورماتیک جزو دروس اضافی هستند. در نهایت در آزمون پایانی از دروس زبان آلمانی، زیست یا شیمی و فیزیک یا ریاضی باید امتحان بدین.

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در کالج‌ های آلمان

حالا بعد از بررسی این شرایط، احتمالا براتون این سوال پیش میاد که برای اپلای کالج‌های آلمان به چه مدارکی احتیاج دارین، در حالت کلی برای ورود به کالج مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی نظام قدیم یا دیپلم نظام جدید کافیه. از جمله مدارکی که برای شروع تحصیل در کالج‌های آلمان نیاز دارین میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدرک نهایی و ریزنمرات چهارساله دبیرستان
  • گواهی قبولی کنکور (سنجش یا کارنامه سبز)

قبولی آزاد مورد تایید کالج‌های آلمان نیست.

نحوه اپلای برای تحصیل در کالج‌ های آلمان

برای اپلای کالج‌های آلمان باید از دو طریق عمل کنین، بعضی از کالج‌ها با اونی اسیست کار میکنن و برای ثبت درخواست باید از طریق اونی اسیست اقدام کنین، اما برای دریافت پذیرش از دیگر کالج‌های باید به صورت مستقیم از وب سایت خود دانشگاه اقدام کنین. برای مثال کالج و دانشگاه ماینز با اونی اسیست همکاری نداره.

حالا لازمه که ابتدا وارد سایت اونی اسیست بشین، https://www.uni-assist.de/ و زبان سایت و می‌تونین به زبان انگلیسی تغییر بدین. در حالت کلی، شما لازمه که ابتدا در سایت اکانت بسازین، اطلاعات خودتون و وارد کنین، مدارک لازم و آپلود کنین و درخواست پذیرش از دانشگاه یا کالج و ثبت کنین. سپس اونی اسیست بررسی میکنه که درخواست شما برای دانشگاه یا کالج پذیرفته شده یا خیر.

در این سایت می‌تونین به اطلاعات بسیار عالی دست پیدا کنین. برای مثال از قسمت Vorab informieren یا inform in advance به اطلاعات لازم در مورد هر یک از مقاطع تحصیلی دست پیدا کنین. از قسمت Bewerbung Plannen یا Plan Application می‌تونین در خصوص زمان ارسال درخواست و مدارک لازم اطلاعات مفیدی به دست بیارین. از قسمت Document sammeln یا Collect Documents می‌تونین به لیست مدارک مورد نیاز برای تحصیل در مقاطع تحصیلی مختلف پی ببرین.

برای کسب فرصت تحصیل در کالج‌ های آلمان و طی کردن روند درخواست از طریق اونی اسیست باید بعد از ورود به سایت مراحل زیر و انجام بدین:

  • ثبت نام در سایت
  • وارد کردن اطلاعات
  • انتخاب دانشگاه و رشته
  • تکمیل دیگر اطلاعات
  • آپلود مدارک (دقت داشته باشین با آپلود مدارک دیگر امکان حذف مدرک وجود نداره)

در سایت اونی اسیست به این مورد اشاره شده که بهترین زمان برای ارسال درخواست 8 هفته قبل از ددلاین دانشگاه یا کالج مدنظره، چون اونی اسیست به زمان برای بررسی مدارک نیاز داره. برای ترم زمستان حداکثر تا 15 جولای و برای ترم تابستان حداکثر تا 15 ژانویه وقت دارین، البته به این مورد دقت کنین که ددلاین کالج‌ها با هم خیلی متفاوته.

همچنین دقت داشته باشین که مدارک مورد نیاز برای اپلای از طریق اونی اسیست باید همگی تایید شده باشن و همچنین اونی اسیست به هیچ عنوان اصل مدرک و قبول نمیکنه و فقط کپی‌ها، ترجمه‌های تاییدشده و برابر اصل و باید در این سایت آپلود کنین. برای تایید رسمی مدارک می‌تونین به موسسه‌هایی مثل مدارس و مدارس زبان، وزارت آموزش و پرورش، سفارت و کنسولگری آلمان و دفتر اسناد رسمی مراجعه کنین.

از طرفی اگر مدرک برای درخواستی که ثبت کردین، کم باشه اونی اسیست بررسی میکنه و بهتون ایمیل میده که مدارک و براشون ارسال کنین و معمولا به نامه Nachreichen معروفه. در حالت کلی، اونی اسیست در مراحل مختلف براتون ایمیل میزنه و میگه که درخواستتون در چه مرحله‌ای قرار داره.

علاوه‌براین‌ها، در سایت اونی اسیست بخشی وجود داره به نام uni-assist Hochschulen یا Uni-assist Universities که در این بخش می‌تونین مطابق ایالت و شهر ببین چه دانشگاه‌ها و کالج‌هایی با اونی اسیست کار میکنن، برای مثال کالج ماینز با اونی اسیست کار نمیکنه و نام اون در این لیست قرار نداره.

اونی اسیست

آزمون ورودی کالج‌های آلمان

بنابراین تا این بخش از مطلب به این موضوع پی بردیم که هر فردی با داشتن مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی میتونه برای تحصیل در کالج‌ های آلمان اقدام کنه، اما در اول مطلب به این موضوع اشاره کردیم که تقاضا برای تحصیل در این کشور بسیار زیاده و طبیعتا کالج‌های آلمان نمی‌تونن به همه متقاضیان پذیرش بدن.

پس چون هر کالجی یک تعداد مشخصی ظرفیت داره، یک امتحان ورودی برای متقاضیان درنظر می‌گیره و در این امتحان تنها تعداد کمی قبول میشن، البته از اون جایی که کالج‌های زیادی در آلمان وجود داره، می‌تونین شانستونو چند بار امتحان کنین، چون هر کالجی آزمون ورودی خاص خودشو برگزار میکنه و معمولا تاریخ آزمون ورودی کالج‌ها با یکدیگر یکسان نیست. برای مثال آزمون ورودی کالج فرانکفورت و ماربورگ در یک روز برگزار میشه و شما باید خودتون تصمیم بگیرین که تمایل دارین در کدام یک شرکت کنین.

خیلی از متقاضیان این تصور و دارن که امتحان ورودی کالج شبیه کنکور ایران هست، اما واقعا اینطور نیست و این امتحان به‌طور کلی سبک خاص خودش و داره. به‌طوری که حتی دروس امتحانی در کالج‌های مختلف متفاوته و هر کالجی خودش تصمیم ‌می‌گیره که در امتحان ورودی چه دروسی و قرار بده. البته در تمام امتحان‌های ورودی زبان آلمانی وجود داره، اما بعضی کالج‌ها ممکنه در کنار زبان آلمانی درس دیگه‌ای مثل ریاضی، زیست یا شیمی و در نظر بگیرن.

حالا احتمالا براتون این سوال پیش میاد که برای افزایش شانس قبولی در امتحان ورودی کالج باید چه کارهایی انجام بدیم؟ برای این که با نمونه سوالات ورودی کالج‌ها آشنا بشین، می‌تونین در سایت هر کالجی نمونه سوالات و پیدا کنین. برای پیدا کردن نمونه سوالات آزمون ورودی کالج می‌تونین اسم کالج‌های مدنظرتون و در گوگل سرچ کنین و در سایت قسمت  Aufnahmeprufungگزینه Muster یا Beispiel و انتخاب کنین.

حالا اگر امتحان ورودی کالج مدنظر شما بخش ریاضی داره، حل سوالات ریاضی موجود در امتحان ورودی سال‌های قبلی کالج‌های مختلف میتونه کافی باشه. اگر یک مواردی و فراموش کردین، می‌تونین از کتاب‌های کمک درسی ریاضی کمک بگیرین، به این صورت که ابتدا درسنامه اون مبحث و بخونین و بعد تست بزنین.

بخش زبان آلمانی کالج‌ها در آلمان، معمولا Luckentest یا جای خالی است که برای تمرین این مورد دو کتاب معروف Mut zur Lucke وجود داره. شما باید اینقدر این دو کتاب و تمرین کنین که کامل حفظ باشین و با فهم محتوای کلی متن، کلمات و حدس بزنین.

البته منظور از حفظ بودن یعنی این که تسلط داشته باشین، چون قرار نیست امتحان ورودی کالج دقیقا مشابه این سوال‌ها باشه. یعنی شما برای حل سوالات جای خالی باید به گرامر تسلط داشته باشین و بتونین صرف زمان افعال، صرف اسم و صفت و به خوبی انجام بدین.

کتاب زرد Mut zur Lucke برای سطح B1 و B2 مناسبه و کتاب سبز Mut zur Lucke 2 برای سطح B2 و C1 مناسبه. بهتره بدونین که برای افزایش شانس قبولی در آزمون ورودی کالج باید حداقل یک بار هر کدوم و کامل حل کنین و طبق تجربه بچه‌هایی که تونستن در آزمون ورودی کالج‌ها قبول بشن بهتره دو بار کتاب زرد و یک بار کتاب سبز حل بشه.

حالا با هر دانش زبانی اوایل که حل این کتاب‌ها و شروع میکنین، خیلی اشتباه دارین، اما بعد از چند روز وقتی بیشتر با مدل سوالات آشنا میشین کامل یاد می‌گیرین و اشتباهاتتون به مرور کمتر میشه. البته به این مورد دقت داشته باشین که تنها با حفظ کردن و بدون مهارت زبانی نمی‌تونین در آزمون‌های ورودی کالج قبول بشین.

امکان دریافت پذیرش مستقیم بدون گذراندن دوره کالج

در بالاتر به این موضوع اشاره کردیم که امکان پذیرش مستقیم به دانشگاه بدون گذراندن دوره کالج وجود داره، به این صورت که با با تحصیل در یکی از رشته‌های مرتبط با کالج انتخابی و پاس کردن حداقل 36 واحد می‌تونین از رفتن به کالج معاف بشین. در این حالت نمره واحدهایی که پاس کردین جایگزین نمره نهایی کالج میشه.

حالا برای این که ببینین می‌تونین دانشگاه و بدون کالج رفتن شروع کنین، لازمه که اعتبار مدرکی که از دانشگاه دارین و سایت آنابین بررسی کنین. وقتی در سایت آنابین جلوی نام دانشگاه علامت +H وجود داره، یعنی این مدرک از نظر آلمان معتبره، برای دانشگاه‌هایی که علامت -/+H وجود داره لازمه تاییدیه زاب بگیرین تا بررسی بشه و برای دانشگاه‌ها با علامت  -H اصلا بررسی پرونده‌ها برای ورود مستقیم به دانشگاه انجام نمیشه.

حالا برای شروع تحصیل به صورت مستقیم بدون طی دوره کالج به مدارک زیر نیاز دارید:

  • مدرک 4 ساله دانشگاه به همراه ریزنمرات
  • مدرک 3 یا 4 ساله دبیرستان به همراه ریزنمرات
  • مدرک پیش‌دانشگاهی (مخصوص نظام قدیم)

سخن نهایی

بنابراین همان‌طور که دیدین تحصیل در کالج‌ های آلمان مزیت‌های زیادی با خودش به همراه میاره و برای کسب فرصت تحصیل در رشته‌های برتر گروه پزشکی و مهندسی می‌تونین با تحصیل در یک دوره یک ساله شانس دریافت این فرصت و افزایش بدین.

از طرفی هزینه تحصیل در مقطع کالج در آلمان تقریبا بین 150 تا 500 یورو برای هر ترم متغیره و مشابه هزینه دوره‌های لیسانس و ارشد در آلمانه، چون کالج نیز به دانشگاه وابستست.

این که بتونین فرصت تحصیل در کالج‌ های آلمان و به دست بیارین، قطعا می‌تونین آینده تحصیلی متفاوتی در آینده داشته باشین، اما در این مسیر کمک گرفتن از افراد باتجربه می‌تونه خیلی کمک‌کننده باشه. از این رو به شما توصیه می‌کنیم برای طی صحیح این مسیر از کاکتوس ویزا کمک بگیرین تا بتونین با فرصت تحصیل در کالج‌های کشور آلمان و به دست بیارین.